pondělí 29. března 2010

Yumiko Ono

Yumiko Ono: Zahrada


Yumiko Ono představila v Galerii 207 čistý koncept. V zahradě AVU vyměřila prostor o rozměrech Galerie 207 a ze země vyrýpala všechny kameny, které přemístila do galerie a rozestavila je do stejné polohy, v jaké byly původně. Nepřemístila sem ovšem skutečné kameny, ale jejich odlitky – karamelem vyplnila díry, které po kamenech zbyly.

Translace přírodních materiálů do prostoru galerie je tradiční landartový koncept již od šedesátých let. Pro Yumiko Ono je důležitá právě hra s materiálem, do kterého odlévá různé předměty (vybavuji si ustřižené nehty odlité v ryzím stříbře).

Výsledná karamelová instalace vytvořila japonskou zahradu, jejíž půvab ještě zvyšuje průsvitnost a různé zabarvení karamelu (Yumiko Ono si dala na barevném provedení záležet, „kamenů“ odlila více kusů v různých zabarveních).

„Zahradou“ se dalo volně procházet, za podmínky, že si návštěvník zul boty. Většina diváků ale tuto možnost nevyužila, dovnitř nevstoupila a jen nesměle nahlížela dovnitř, což tomuto jednoduchému konceptu dodalo nečekanou působivost a prostoru zcela nový rozměr. Veškerá komunikace se odehrávala mimo něj a zenová zahrada tak náhle získala svůj kulturní kontext jako místo meditace, kam se uchylují jen někteří v určitou chvíli.

Kateřina Štroblová



pohled do instalace

detail


detail, karamelový odlitek


tisková zpráva autorky


autorka v instalaci




Žádné komentáře: