pondělí 14. března 2011

Libor Uher

Libor Uher: Modul – obraz

Libor Uher (*1986) je studentem na Katedře výtvarné kultury na Pedagogické fakultě ústecké univerzity.

Jeho „objevitelem“ byl Michal Pěchouček, který jej přizval k účasti na výstavě Tajemství žluté aktovky (NoD a Galerie Jelení, Praha, 2010). Libor Uher se zabývá malbou a vytvářením objektů. Jeho objekty se vyznačují hravostí protikladů (Skákací panák ze skleněných tabulí), dráždivým vtipem (Mučící nástroje na rohlíky) či až serrovským způsobem instalace (Cihla, vidlička, pánev).

V malbě pokrývá Uher více témat – od jednoduchých stylizovaných maleb dětských hraček (lékařský kufřík, pračka..) přes neobjasnitelné převádění číslic do námětu malby až po konceptuální pojetí pláten (Vrata, stůl, silnice).

V Galerii 207 představil Uher instalaci s názvem Modul –obraz. 65 pláten ve tvaru inspirovaném rohlíkem (jak autor prozradil na diskuzi), v jednotné tmavěhnědé barvě, bylo rozmístěno v pásu po celém obvodu galerie. Modul je základní, již dále nedělitelná jednotka, ze které se skládají složitější systémy. Pro Uhera jsou tyto moduly prostředkem variabilnosti instalace a prvkem pro její obměňování či kompletní přepis. Jednotlivá plátna jsou zároveň dalším pokračováním experimentů s atypickými rámy obrazů, kterým se autor již delší dobu věnuje.

Libor Uher není typickým regionálním umělcem, není také vůbec jisté, jestli u tvorby zůstane i po skončení školy. Není snadné se postavit jako solitér svému okolí i tlaku nutnosti obživy (a také mnohdy vlastní lenosti); pokud se však Libor rozhodne u umění zůstat, nedá se říct, že by neměl možnost se prosadit.

Kateřina Štroblová


celkový pohled do instalace, emailová barva na plátně.

detail instalace, emailová barva na plátně.

detail instalace, emailová barva na plátně.

autor před instalací

Žádné komentáře: