neděle 6. prosince 2009

Richard Loskot: Sky Europe

Richard Loskot je studentem vizuální komunikace na liberecké Technické univerzitě. Ve své tvorbě se nejčastěji zabývá technickými a zvukovými instalacemi. V těch kombinuje strojovou řízenost s jemnými nuancemi náhody.

V Galerii 207 představil Loskot instalaci s názvem Sky Europe. Pomocí vlastnoručně sestaveného přijímače monitoroval leteckou komunikaci v prostoru několika kilometrů nad galerií; v průběhu celé vernisáže tak návštěvníci mohli zaslechnout útržky rozhovorů mezi věží a piloty prolétávajících strojů.

Autor tak opět rozvířil diskuzi, co lze vystavit v galerii a co již ne. Otázkou však není, zda „vybastlený“ přijímač je umění nebo ne, ale zda jsme schopni proniknout a porozumět autorovu způsobu uvažování.

Loskot vlastně zvětšil limity prostoru galerie o desítky kilometrů čtverečních; jeho instalace se odehrává v širokém prostoru, ze kterého zároveň přebírá informace, které používá k další komunikaci. Divák se však do této komunikace nemůže zapojit, přestože ji zachytává. Je na nás, zda tento myšlenkový pochod přijmeme nebo ne, nicméně pokud se nad ním aspoň zamyslíme, je to přínosem.

(Kateřina Štroblová)

Žádné komentáře: