pondělí 8. listopadu 2010

Marek Meduna

Marek Meduna

8.11. 2010-11-29

Permanence

Marek Meduna patří ke generaci umělců, která absolvovala pražskou Akademii výtvarných umění po přelomu milénia. V současné době je členem známé umělecké skupiny Rafani, jež byla založena roku 2000 a v jejímž rámci byl dvakrát nominován na prestižní Cenu Jindřicha Chaloupeckého. Zároveň působí jako pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (asistent ateliéru malby).

Marek Meduna je umělec s velmi širokým záběrem používaných technik, médií, výrazových prostředků a témat. Od uměleckých počinů glosujících běžné technické znaky výstav a provozu, jakými jsou životopis umělce, popisky vystavených artefaktů nebo záměna textu a obrazu, přes vytváření postkonceptuálních dekorů až po politicko sociální performance, jako jsou procházka s bezdomovcem na Hrad nebo vyplivnutí almužny žebrákovi z úst do klobouku.

Výstava Permanence je kombinací hned dvou z jeho linií. Formálních hrátek s banálním obrazem a textem a happeningem, o který se postaral přivedený člověk z ulice. Kresba, kde je předmětem zobrazení nápis permanence, je na formátu A2 a nápis na něm vyobrazen jako jakési ruiny v poušti podléhající zubu času. Uvnitř galerie se nachází kalendář, na němž jsou přírodní motivy české krajiny s koláží hrozící ruky zaťaté v pěst (pěst jako symbol revoluce). Tou druhou větví je happening. Meduna vystavil přivedeného „protestanta“ Stanislava Smetanu coby objekt.

Protestující demonstrant se svými cedulemi s nápisy o svém příkoří a neutuchajícím entuziasmem pro věc diskutoval s diváky stejně jako by stál na Václavském náměstí. A v záplavě slov se vytrácí potřeba skutečné nápravy křivdy, ale nutkavě se vtírá jakási myšlenka soutěže. Pan Smetana totiž na Václavském náměstí protestuje každý den ( již 463 dní v den vernisáže). To je ve skutečnosti asi pravý význam, pro který Marek Meduna vystavil za úplatu tohoto pána.

Fascinace obětováním času, vytrvalost se kterou je veden donkichotský boj s větrnými mlýny, nebo sám se sebou?

Luděk Rathouský




pohled na galerii



pan Stanislav Smetana v akci


pan Stanislav Smetana v akci




pan Stanislav Smetana v akci




koláž na kalendáři
koláž na kalendáři


koláž na kalendáři

autor v instalaci






Žádné komentáře: